Tillbehör som din katt behöver

Alla som äger en katt, vet att katter lätt kan bli uttråkade. Att leka med din katt är viktigt, inte bara för kattens hälsa men också för att du och din katt ska få ett bättre förhållande. Att leka 2 gånger om dagen brukar vara att föredra och om din katt är busig om nätterna, kan det vara bra att leka innan läggdags så katten blir stimulerad och du får en bättre natts sömn.

Lek och kattmynta

Leksaker som prasslar brukar vara uppskattat av många katter. Detta då prasslandet påminner de om en mus som smyger i löven, eller tillexempel en ekorre (det är endast kattens fantasi som sätter gränser). Då katterna har en naturlig instinkt som gör att de vill jaga, är leken viktig för kattens stimuli och berikning. Något som oftast är uppskattat är kattleksaker som innehåller kattmynta. För vissa katter gör kattmyntan att de hamnar i en extas och blir väldigt uppspelta. Detta sägs bero på ett ämne i kattmyntan som liknar ett ämne i honkatternas urin. Katter påverkas olika av kattmynta och vissa påverkas inte alls. Många katter kan även känna ett lugn när de inandas kattmyntan.

Tillbehör som din katt behöver

Leksaker

Då alla katter är olika, skiljer sig även intresset för vilken kattleksak som är favoriten för just din katt. Dock är leksaksmusen oftast väldigt populär och även en liten boll som prasslar. Detta då det är enkelt för katten att leka själv med dessa, ifall dess människoföräldrar har mindre tid att leka någon dag. Vad katten föredrar kan också skilja sig från när katten är en kattunge, tills när den är vuxen. En större leksak kan vara skrämmande för en liten kattunge, men kan bli en favorit när katten vuxit och blivit större. Det bästa är att testa sig fram för att hitta din katts favoritleksak. När du leker med kattleksaker som har trådar och som imiterar flygande saker, så som en mus på en tråd kan det vara bra att tänka på att ta undan leksaken efter att ni har lekt färdigt. Detta då katten lätt kan tugga sönder leksaken och råka svälja tråden.

Klösträd

Klösträd är drömmen för många katter, det är som ett litet kattparadis. För katten är det viktigt att ha tillgång till klösbrädor eller klösträd (om du inte vill att katten ska klösa på dina möbler förstås). Ett klösträd kostar självfallet mer än en klösbräda, då dess volym är mycket större och brukar innehålla både sovplatser, gömplatser och roliga leksaker till katten eller katterna. Katter brukar gilla att ligga högt upp, så de kan ha koll på sin omgivning och känna sig trygga genom att veta vad som händer under de. Förutom att du sparar dina möbler från att bli klösta på, är klösningen en viktig och naturlig del av kattens liv. När katten klöser sina klor, är det för att hålla de i trim och få bort de yttersta och den mest slitna delen av klorna. Klösandet är också ett sätt att märka sitt revir och för att träna musklerna