Greyhoundsporten i Storbritannien

Greyhound racing är en sport som är mycket vanlig i Storbritannien. Hundkapplöpningar hölls redan på 1000-talet i Rom, men det var i 1800-talets England som sporten utvecklades till det den är idag. Den första officiella kapplöpningsbanan i landet byggdes på 1820-talet och ingen har sett tillbaka sedan dess. Greyhound racing är en välkänd sport och många av Storbritanniens invånare är väldigt intresserade av att titta på och satsa pengar på kapplöpningarna. Det har helt enkelt blivit ett nationellt folknöje.

Greyhoundsporten i StorbritannienVill du spela på hundkapplöpningar när du befinner dig här i Sverige? Det finns möjligheter att göra det även från Sverige i dagsläget. Greyhound racing har varit populärt i Sverige sedan 1950-talet, men har fått ett större uppsving sedan bettingsajterna infördes. Genom att hitta ett mobilcasino som även erbjuder betting kan du enkelt satsa pengar på hundsport oavsett vart du befinner dig. I Storbritannien hålls i regel fler än 100 lopp inom hundkapplöpning varje dag och du som svensk kan även satsa på dem.

En tradition förändras

Sporten har som sagt en lång och gedigen historia i Storbritannien men faktum är att populariteten har avtagit något under de senaste decennierna. Under 40- och 50-talet besökte mer än 30 miljoner människor kapplöpningsbanorna, idag har den siffran sjunkit till runt 2 miljoner. Det är inte lika stort som hästkapplöpningar men det är ändå än idag en stor del av vad britterna satsar sina pengar på. Dock behöver du inte klä upp dig lika mycket som vid ett besök på en hästkapplöpning.

Hundarna – sportens stjärnor

Hundarna som springer i kapplöpningarna är av rasen Greyhound, en större typ av vinthund. Deras kroppstyp är byggd för fart och snabbhet, vilket gör dem till den perfekta rasen för hundkapplöpningar. De har även ett lugnt temperament och är bra sällskapshundar också. En Greyhound kan springa så snabbt som 85 km/h på elitnivå och dessutom är den väldigt uthållig. En skillnad mellan en Greyhound och andra hundar är att de jagar med sin syn och inte med sin lukt.