Foder – så väljer du det bästa för ditt husdjur

Om du har tusen olika varianter av till exempel hundfoder, hur väljer du rätt? Låter du priset avgöra eller är det kvaliteten som får styra? Och hur kan man avgöra vad som är den bästa kvaliteten då det inte alltid är det dyraste som är det bästa? Du som vill ha det bästa för din hund vill förstås att den ska må bra, få i sig alla näringsämnen den behöver men du vill självklart inte heller att den ska bli överviktig. 

Rekommendationer från uppfödaren

Seriösa uppfödare ger oftast rekommendationer till den nyblivna hundägaren. I början ger man valpfoder till sin hund. Ett foder som är speciellt för valpar innehåller mer näringsämnen och ger mer energi vilket behövs så länge de växer. Valpfoder ska dessutom inte innehålla för mycket kalcium som kan vara skadligt. Dessutom ska det vara mindre bitar som är lättare för små munnar och som inte tar för stor plats i valpens mage.

Att börja med vuxenfoder

När man ska börja med vuxenfoder beror lite på vilken ras du har eftersom en del hundar blir vuxna från ett års ålder och andra inte förrän de är två år. Även här är det bästa att lyssna på uppfödarens rekommendationer eftersom denne vanligtvis är expert inom sin ras. Att bara ge matrester till sin hund fungerar inte eftersom det inte innehåller alla näringsämnen och vitaminer hunder behöver. Att ge ett fullgott helfoder och tillsätta vitaminer och mineraler kan göra att hunden får för mycket av det goda och istället blir överviktig. Ett fullgott helfoder är det som fungerar bäst och bara vid vissa tillfällen såsom jakthundar i arbete kan behöva mer energirik mat.

Mat till katter och gnagare

Foder - så väljer du det bästa för ditt husdjur

Katter behöver mer protein och fett än vad en hund gör. Ge därför aldrig hundmat till din katt. En katt behöver och vill ha en varierad kost och även om du känner dig förvirrad över alla olika märken och smaker på köpt kattmat uppskattas det av katten att få variation. Katten behöver inte kolhydrater utan som tidigare sagt är det protein och fett som är det viktigaste för katten. När det gäller gnagare är det svårt att generalisera vad gäller behoven eftersom det är så mycket som spelar in som till exempel ålder, kön, livsstadium samt hur aktiv den är. Ett helfoder som sägs innehålla allt som behövs kanske inte passar just din gnagare. Det kan låta komplicerat men behöver inte vara det. Be om råd från veterinären eller uppfödaren. Kanske behöver du lägga till något näringsämne förutom det som helfodret innehåller.